Moneda - 100 Lei 1936

Moneda - 100 Lei 1936
Piesele de 50 şi 100 de lei din anii 1936, 1937 şi 1938 sînt primele (şi, pînă azi, şi singurele) monede româneşti de nichel. Nichelul a fost utilizat pentru prima dată la monedele româneşti în aliaj cu cuprul, la piesele de 5, 10 şi 20 de bani 1900. Prima monedă modernă de nichel este un 20 de centime emis de Elveţia în 1881. Există cîteva monede de nichel antice, bătute în secolul II î.e.n. în Bactria, teritoriu aflat în bună parte în actualul Afganistan, cucerit de Alexandru cel Mare şi mai apoi devenit regat elenistic. Nu se ştie exact cum au făcut bactrienii rost de nichelul pe care l-au monetizat.

Nichelul este un metal alb-argintiu, feromagnetic (dar mai slab decît fierul), foarte rezistent la oxidare şi la coroziune. Piesele americane de 5 cenţi numite popular "nickel" sînt de fapt din aliaj cupru-nichel şi nu sînt magnetice. Se pare că aliajele cupru-nichel cu relativ puţin nichel nu sînt magnetice deoarece au punctul Curie (temperatura la care proprietăţile magnetice se schimbă brusc; prin încălzire, la o anumită temperatură materialul devine paramagnetic) sub temperatura mediului ambiant. Sau cam aşa ceva... Azi cele mai cunoscute monede de nichel sînt cele bătute de Canada
Muchia monedei este ornamentată cu două linii ondulate, separate cu cîte un romb avînd axa mică verticală. ..Descriere avers - valoarea nominală 100 LEI, anul 1936 şi stema României, în stînga ramură de laur, în dreapta ramură de stejar; cerc perlat exterior ...Descriere revers - inscripţia CAROL II REGELE ROMANILOR şi efigia regelui spre stînga, cerc perlat exterior. Sub gît este scris numele gravorului, I. Jalea. .Diametru - 27.00 mm.Masa - 8.2000 g.Material - Nichel.Designer - I. Jalea.Preț - XF $11.00.