Moneda - 500 Lei 1941

Moneda - 500 Lei 1941
Începutul devizei PRIN STATORNICIE LA IZBANDA (întîlnită şi pe alte două monede, 12.5 lei 1906 şi 25 lei 1906, cu ortografierea ISBINDA) este marcat printr-o cruce de Malta (cruce cu braţele egale, ce se lărgesc spre extremităţi). Poziţia devizei este scrisă aleatorie, fără a avea început fix faţă de elementele desenului feţelor.
Pentru inscripţiile de pe această monedă s-a folosit V pentru U iar A este reprezentat fără bara orizontală. Şi alte litere arată deosebit: S, C şi D. Acest stil de scriere a fost la modă în epocă, fiind folosit pe mai multe emisiuni filatelice. Pentru deviza de pe muchia monedei s-a folosit un alt tip de litere.
E una din puţinele monede româneşti la care feţele sînt amplasate medalistic, partea superioară a aversului întîlnindu-se cu partea superioară a reversului în acelaşi punct de pe muchie. Pe marea majoritate a monedelor destinate circulaţiei acestea sînt plasate diametral opus. ...Moneda marchează eliberarea Moldovei de peste Prut de sub ocupaţie sovietică. Marile oraşe Cernăuţi şi Chişinău au fost eliberate pe 5 respectiv pe 16 iulie 1941, iar pe 26 iulie Cetatea Albă, inamicul fiind alungat dincolo de hotarele patriei. Bucovina de nord şi Basarabia fuseseră răpite în urma notei ultimative adresate României de către Uniunea Sovietică pe 26 iunie 1940..Descriere avers-  valoarea nominală 500 LEI între două cruci de Malta, inscripţia MOLDOVA·LUI·STEFAN·IN·VECI·A·ROMANIEI şi Ştefan cel Mare şi Sfînt închinînd o biserică.....Desenul principal al monedei îl înfăţişează pe voievodul moldovean Ştefan cel Mare şi Sfînt, îngenunchiat şi oferind o biserică. Pare a fi inspirat după un desen din evangheliarul din 1473, comandat de Ştefan pentru mănăstirea Humor şi realizat de ieromonahul Nicodim.Descriere revers- inscripţia MIHAI·I·REGELE·ROMANILOR, anul 1941 şi efigia regelui spre stînga. Sub gît este scris numele gravorului, Ioana Bassarab....Diametru- 37.00 mmGrosime- 2.80 mmMasa- 25.0000 gMaterial- Argint 0.8350Inscripția de pe muchie- PRIN STATORNICIE LA IZBANDADesigner- Ioana BassarabPreț- 30$